Ben ik slachtoffer
van mensenhandel

Word je gedwongen tot seks, stelen of word je uitgebuit op je werk? Zou je graag NEE willen zeggen, weglopen of stoppen, maar durf je dit niet omdat iemand jou bedreigt of mishandelt? Als iemand jou dwingt tot dingen doen die je niet wilt, kan er sprake zijn van mensenhandel. Wacht niet met hulp zoeken. Wij snappen goed dat de stap naar hulp vragen heel spannend is. Toch is dit de eerste stap naar veiligheid.

Checklist
Dit is ook mensenhandel

Wist je dat dit allemaal vormen van mensenhandel zijn? Bij mensenhandel is er sprake van uitbuiting. Er maakt iemand gebruik van jou zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Herken jij je in een van de situaties? Zoek dan hulp. Dit kan anoniem of bij iemand die je vertrouwt, zoals je huisarts of docent.

Word jij gedwongen door je vriend om tegen betaling seks te hebben met zijn vrienden?

Moet jij onder slechte omstandigheden, 15 uur per dag werken. Loopt je baas achter met het uitbetalen van je loon en kan je geen ontslag nemen, omdat je anders je woonruimte verliest?

Krijg jij via Instagram dure kleding en sieraden aangeboden? En moet je nu in ruil daarvoor drugs verkopen op je school?

Word jij door je ‘vrienden’ gedwongen om een straatroof te plegen, en moet je de buit afstaan?

Ben jij gevlucht uit een oorlogsgebied en moet je nu als prostituee werken in Nederland? Moet jij je geld afstaan en is de ruimte waar je werkt vies en onveilig?

Moet jij van je vader bij een elektronica winkel dure spullen stelen? Om de buit vervolgens af te staan aan je vader voor verkoop?

Hulp bij mensenhandel

Vermoed je dat je het slachtoffer bent van mensenhandel? Moet je werken onder slechte omstandigheden en kan je niet stoppen omdat je anders je huisvesting kwijt raakt? Of heb je via Instagram dure kleding gekregen en moet je nu drugs verkopen op school? Aarzel niet, en zoek hulp.

De stap om hulp te zoeken is voor veel slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting vaak moeilijk. Slachtoffers zijn vaak bang dat er negatieve gevolgen ontstaan bij hulpvragen. Ze zijn bang dat de dader erachter komt. Of dat ze hun huisvesting kwijtraken. Toch is hulp zoeken belangrijk. Er zijn veel slachtoffers die uit hun situatie zijn ontsnapt en er zijn veilige opvangplekken.

Wie kan jou helpen?

Ben jij slachtoffer van mensenhandel?
Of weet je dit niet zeker, maar voel je je wel onveilig? Je kunt met onderstaande organisaties bellen en zeg dat je denkt dat je slachtoffer bent van mensenhandel (zodat je vraag op de juiste plaats terecht komt).

IN GEVAL VAN NOOD BEL JE DE POLITIE

De politie heeft ook een speciale afdeling (AVIM) waar je terecht kan. Daar werken mensen die gespecialiseerd zijn en weten hoe ze je kunnen helpen: 0900 88 44

Anoniem melden?
 0800 70 00 of Meld online

Je kunt ook altijd anoniem bellen of chatten
met Veilig Thuis.

Deze organisaties bieden hulp bij mensenhandel in de Regio Zeeland-West-Brabant.

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten