Sugardating: Onschuldig of niet?

Een ‘sugarbaby’ zijn, voor steeds meer jonge meiden is het een perfecte manier om “makkelijk” aan veel geld te komen. Het is een trend die jaren geleden vanuit Amerika is overgewaaid naar Nederland. Hoewel het lange tijd niet meer zo bekend was, is het de laatste jaren bezig aan een opmars. Veel meiden vinden het een onschuldige bijbaan, maar is dat ook zo?

Wat is sugardating?

Sugarbabies worden betaald om samen met een sugardaddy, vaak een wat oudere man, op date te gaan. Er zijn talloze websites en apps waar je op zoek kunt gaan naar een sugardaddy of sugarbaby. Ook zijn er diverse accounts op bijvoorbeeld TikTok en Instagram te vinden van sugardaddy’s die zich zelf aanbevelen of sugarbabies die laten zien wat de voordelen zijn. Wat er precies van elkaar wordt verwacht blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig. In principe betalen de sugardaddy’s voor een ‘girlfriend experience’, zonder intimiteit en seks. Ze gaan bijvoorbeeld op date, vergezellen de sugardaddy naar feestjes en reizen, samen uit eten of een dagje naar het strand. De kosten van zo’n uitje of reis ligt bij de sugardaddy. Daar bovenop betalen ze de sugarbaby een hoog bedrag voor de date. De prijs bepaal je als sugarbaby maar veelal ligt dit rond de 100 tot 200 euro per date. Tevens betalen de sugardaddy’s ook andere rekeningen, zoals schoolgeld, huur of spullen. Meiden hebben hier minder bezwaar tegen en zijn eerder geneigd hierin mee te gaan, omdat er wordt gepretendeerd dat het om een platonische relatie gaat.

Hoewel de term doet vermoeden dat het voornamelijk om jonge meiden gaat, zijn er ook jongens die sugarbaby zijn. Ook zijn er vrouwen die sugarbabies betalen om samen op date of op reis te gaan. De vrouwen noemt men sugarmommy’s. Toch gaat het vaker over de vrouwelijke sugarbabies en hun sugardaddy’s. Of dat komt doordat deze groep groter is of doordat het stigma op sugarmommy’s en mannelijke sugarbabies groter is, is onduidelijk.

Platonisch, toch?

Er zijn meiden waarbij het precies zo gaat. In ruil voor een goed gesprek en een keer uit eten, ontvangen ze een mooi appartement om in te wonen en hoeven zich geen zorgen meer te maken over hoge energierekeningen. Toch zijn er steeds meer andere geluiden. Meiden waarbij de relatie aanvankelijk platonisch en onschuldig begon, maar waar na verloop van tijd de sugardaddy toch andere verwachtingen bleek te hebben. Het zijn relaties die lang duren, vaak maanden tot jaren. Genoeg tijd om vertrouwen en verbinding op te bouwen. Mannen met verkeerde bedoelingen kunnen hiervan profiteren. Doordat er vertrouwen is opgebouwd, kan er druk worden gezet op de sugarbaby om haar grens over te gaan. Daarnaast is er sprake van ongelijkheid en een machtsverhouding, doordat de man degene is die betaald en aanspraak doet op de vrouw. Tevens houden sugarbabies hun praktijken graag geheim, en dat maakt ze kwetsbaarder. Deze combinatie kan er voor zorgen dat je als sugarbaby van een platonische relatie waarbij je makkelijk geld kunt verdienen, je ineens bevindt in een gevaarlijke en kwetsbare situatie waarbij je slachtoffer kunt worden van seksueel geweld en mensenhandel.

Stigma

Net als prostitutie, is sugardating legaal in Nederland. Hoewel het legaal is, is organisatie en zwart werk wel verboden. Als je sugardaddy vraagt of je tegen betaling op date wil gaan met een vriend, dan valt dit onder mensenhandel en is dit illegaal.

In Nederland is het gedoogd en daardoor lastig om bescherming te bieden aan sugarbabies. Daarnaast heerst er ook een stigma rond het onderwerp wat het moeilijker maakt voor betrokkenen om het bespreekbaar te maken. Zeker wanneer het toch misgaat en zij slachtoffer worden van misbruik.  

Hulp

Voor sugardating bestaan er geen specifieke hulporganisaties. Dat betekent dat wanneer je hulp zoekt als sugarbaby je het beste bij iemand die je vertrouwt of je huisarts terecht kunt. Zij kunnen je helpen wanneer je je zorgen maakt, wanneer je vragen hebt of wanneer je te maken hebt gehad met seksueel geweld of misbruik. Ook voor een soa test kun je zowel bij de huisarts al bij de GGD terecht.

Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met de politie. Neem contact op met de politie via 0900-8844 als je wilt praten of aangifte wil doen.

BIJ SPOED OF GEVAAR BEL 112.

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten